23/10/17
19/10/17
18/10/17
Μάθημα αυτογνωσίας...
Έλενα Σταγκουράκη
Μάθημα αυτογνωσίας
Μέσα από τα
μάτια σου
μαθαίνω να
αγαπώ τον εαυτό μου.
Όχι σαν
Νάρκισσος στην άκρη του νερού
που
αυτάρεσκος καθρεφτίζεται.
Λουλούδι
εγώ δεν είμαι ούτε κι εσύ καθρέφτης,
το λόγο θα
τον βρεις μάλλον αλλού.
Μάλλον; τον
ξέρεις ήδη.
Είναι το
εντός μου που εθίζεται
στις
αναλύσεις και στις έσω πλεύσεις
και που τα
μάτια σου το δείχνουνε απ’ όλες τις πλευρές:
πάνω-κάτω,
μέσα-έξω, διαγωνίως, εσοχές
μαρτυρούνε
φόβους, πόνους, δισταγμούς και ενοχές.
Άλλα της
δικής σου πείρας τα επινίκια:
Ω! του φόβου η ματαιότητα.
Ω! του σφάλματος
η επιείκεια.
Ω! του ατελούς η τελειότητα.
Όσο πιο
μισός, τόσο πιο άνθρωπος.
Μέσα από τα
μάτια σου
μαθαίνω και
αγαπώ τον εαυτό μου.
16/10/17
Το μόνον της ζωής μου διήγημα...
Το μόνον της ζωής μου διήγημα φιλοξενείται στο τεύχος των δε/κάτων που μόλις κυκλοφόρησε. Βγαίνει στο φως τρία χρόνια μετά τη γέννησή του, ντροπαλό, κι όμως θρασύ...
***********************************
δε|κατα, τεύχος 51, Φθινόπωρο 2017
Υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι για να πάρετε το 51ο τεύχος του περιοδικού δε|κατα που μόλις κυκλοφόρησε. Ο ένας είναι το τρομερό διήγημα της Κατερίνας Ζαρόκωστα. Ο άλλος η συνέντευξη του Χρήστου Χωμενίδη στην Ειρήνη Παπακυριακού. Και φυσικά άλλοι 33 ακόμη λόγοι, όσοι και οι υπόλοιποι συνεργάτες του τεύχους.
Πεζογραφία: Κατερίνα Ζαρόκωστα, Χρήστος Τσιάμης, Χρύσα Φάντη, Χαράλαμπος Γιαννακόπoυλος, Bruno Pompili, Ειρήνη Παπακυριακού, Ελένη Μπουκαούρη, Πόπη Αρωνιάδα, Δημήτρης John Ράπτης, Άκης Παπαντώνης, Φίλιππος Φιλίππου, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Τιτίνα Δανέλη, Χάρης Μελιτάς. Μαγνητόφωνο: Ο Χρήστος Χωμενίδης συνομιλεί με την Ειρήνη Παπακυριακού. Ποιήματα: Παναγιώτης Βούζης, Παναγιώτης Φραντζής, Ρίβα Λάββα, Γιάννης Αντιόχου, Γιώργος Αλεξανδρής. Ταξίδι στην Πόλη: Κατερίνα Μυστακίδου. Alex Ross, Οι μυστικές ρίζες του μοντερνισμού, Δημήτρης Τζουμάκας, Ρήγας Καππάτος, Γιάννης Τζώρτζης, Έλενα Σταγκουράκη. Βιβλία: Λάμπρος Σκουζάκης, Κωνσταντίνος Μπούρας. Επί παντός: ΝάνοςΒαλαωρίτης, Ελαχιστότατος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ρίβα Λάββα, Ντ. Σιώτης.
13/10/17
"Μην περιμένεις καλύτερους καιρούς"...
Τι όμορφο! Στην αυτοβιογραφία του, ο Βολφ Μπήρμανν έχει αφιέρωση για όλους τους αναγνώστες του και καθένα χωριστά! Γράφει:
"Αχ, φίλε μου,
το ίδιο δεν ισχύει και για σένα;
Μπορώ μονάχα να αγαπώ
ό,τι έχω την ελευθερία να εγκαταλείψω:
αυτή τη χώρα
αυτή την πόλη
αυτή τη γυναίκα
αυτή τη ζωή.
το ίδιο δεν ισχύει και για σένα;
Μπορώ μονάχα να αγαπώ
ό,τι έχω την ελευθερία να εγκαταλείψω:
αυτή τη χώρα
αυτή την πόλη
αυτή τη γυναίκα
αυτή τη ζωή.
Για τούτο ακριβώς αγαπούν
λίγοι αυτή τη χώρα
κάμποσοι αυτή την πόλη
πολλοί μία γυναίκα,
μα τη ζωή...
λίγοι αυτή τη χώρα
κάμποσοι αυτή την πόλη
πολλοί μία γυναίκα,
μα τη ζωή...
όλοι!
Βολφ Μπήρμανν"
Εδώ, ο Μπήρμανν στους ώμους ενός -"πραγματικού Ηρακλή", όπως τον αποκαλεί- Έλληνα τυπογράφου! μετά το πέρας της συναυλίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Και ο τίτλος της αυτοβιογραφίας; "Μην περιμένεις καλύτερους καιρούς!"...
Ε.Σ.
11/10/17
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ! 83 Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν....
ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Οι 83 Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν είναι η πρώτη ανθολογία διηγημάτων στα ελληνικά που συγκροτείται και εκδίδεται με αφορμή τη μαύρη επέτειο των δεκαπέντε χρόνων από τη μοιραία 11/09/2001 και την πτώση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Οι επιπτώσεις εκείνης της επίθεσης μεταλλασσόμενες επιβιώνουν ακόμα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την καθημερινότητα και τον κόσμο. Η εικόνα του ασφαλούς και άτρωτου δυτικού πολιτισμού έχει πλέον καταρρεύσει μαζί με τους Πύργους.
Με το βιβλίο αυτό προτείνεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τη διεθνή μυθοπλαστική παραγωγή με θέμα ή αφορμή το καθοριστικό εκείνο γεγονός και τον αντίκτυπό του. Γι’ αυτό επιλέξαμε και συμπεριλάβαμε πέραν των γνωστών Eλλήνων συγγραφέων και διηγήματα αναγνωρισμένων συγγραφέων από τα αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά και βουλγαρικά, που μετέφρασαν ειδικά για τον αφιερωματικό αυτόν τόμο συνεργάτες μας μεταφραστές, και τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Εκδίδουμε αυτή την ανθολογία πιστεύοντας στη δύναμη της λογοτεχνίας και ελπίζοντας στη μεταμορφωτική δράση των κειμένων πάνω στην καθημερινή μας σκέψη και πράξη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)