ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΡΑΥΓΗ



  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6.000 γυναίκες υφίστανται ετησίως ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Στις χώρες του αραβικού κόσμου η μητρική θνησιμότητα ανέρχεται στο 60%, ενώ σε πολλές χώρες του Κόλπου οι γυναίκες δεν έχουν καν πολιτικά δικαιώματα και θεωρούνται βάσει της σαρίας άνθρωποι δευτέρας κατηγορίας και λιθοβολούνται δημοσίως.

Συνεπές στο ραντεβού του για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών «Γυναικεία κραυγή», με το ξεκίνημά του στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2011, πραγματοποιείται και το φετινό Μάρτιο στην Ελλάδα, υπό τη διοργάνωση του περιοδικού λόγου, κριτικής και ιδεών Νέο Πλανόδιον. Φέτος, με τον τίτλο ‘Λουλούδια της ερήμου’, το φεστιβάλ αφιερώνεται στις γυναίκες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.

Σπουδαίο γεγονός της φετινής διοργάνωσης συνιστά η 1η Διεθνής Συνάντηση του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών, ιδρυτικού φορέα του Φεστιβάλ, η οποία θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη. Εκεί, στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, από κοινού για όλες τις χώρες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη συνάντηση αυτή η εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών στην Ελλάδα, Έλενα Σταγκουράκη.

Στην Ελλάδα η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, αίθριο στοάς) στις 20:00μμ, με εκδήλωση προς τιμήν της Ελληνίδας και, πρόσφατα βραβευμένης, ποιήτριας, Ζέφης Δαράκη, στην οποία θα συμμετέχουν οι ποιητές Θωμάς Ιωάννου, Κώστας Κουτσουρέλης και οι ποιήτριες Λένα Καλλέργη, Δώρα Κασκάλη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Νεκταρία Μενδρινού και η μεταφράστρια Έλενα Σταγκουράκη. Θεατρικό αναλόγιο από τη Νάνα Παπαδάκη.

Επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57) στις 20:00μμ, όπου θα παρουσιαστεί η ποιητική ανθολογία του φεστιβάλ „Grito de Mujer“, με ποιήματα Λατινοαμερικανίδων ποιητριών μεταφρασμένα στα ελληνικά και κείμενα του Εδουάρδο Γκαλεάνο. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο ποιητής Βασίλης Ζηλάκος, οι ποιήτριες Άννα Γρίβα, Έλσα Κορνέτη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Ηρώ Νικοπούλου, Ελένη Τζατζιμάκη και Ελευθερία Τσίτσα.

Προβολές ταινιών στις 18 Μαρτίου (18.00 Υπηρέτριες, 20:00 Λουλούδι της ερήμου,) και 19 Μαρτίου (18:00 Κοτόπουλο με δαμάσκηνα, 20:00 Περσέπολις) στη Βιβλιοθήκη Βολανάκη (Στουρνάρη 11, Εξάρχεια).

Στο φεστιβάλ εντάσσεται για όλο το μήνα Μάρτιο και η παράσταση «Ερωμένες στον καμβά» της Σοφίας Καψούρου στο Τρένο Ρουφ (βλ. πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων).

Διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και στην Κίσαμο Χανίων, στο Δημαρχείο Κισάμου, με τη συμμετοχή του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου. Στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική εκδήλωση με μέλη του Φιλολογικού Συλλόγου και προσκεκλημένο ομιλητή τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην εμβρυική ιατρική και υπεύθυνο του τμήματος εμβρυικής ιατρικής του κέντρου “ΕΛΕΥΘΩ Ο.Ε”, Χάρη Μπατάκη. Στις 19 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία «Ποτέ χωρίς την κόρη μου».

Τεχνική υποστήριξη: Γιάννης Κατάκης

Οργάνωση: «Νέο Πλανόδιον» και ελληνικό τμήμα φεστιβάλ (Έλσα Κορνέτη, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Λένα Καλλέργη, Άντζυ Κορρέ, Έλενα Σταγκουράκη)

Συντονισμός: Έλενα Σταγκουράκη

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2016

_____________________________________

Γυναικεία κραυγή

Η “Γυναικεία Κραυγή” κατά της βίας δεν σιωπά ποτέ

Ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να «σπάσει» τη σιωπή γύρω από το θέμα της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, ετοιμάζει το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών. Μάλιστα, φέτος στην Ελλάδα θα συμμετέχουν στις «Γυναικείες Κραυγές» 41 χώρες από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία ως το Καζακστάν, την Τανζανία, την Ινδία…Η Έλενα Σταγκουράκη η εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών στην Ελλάδας μιλάει για τον επόμενο στόχο και τα σχέδια του φεστιβάλ



Τι είναι το Διεθνές Φεστιβάλ «Γυναικεία Κραυγή»; Πόσα χρόνια μετράει; Ήταν μια ιδέα του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών;

Όντως, το Φεστιβάλ ήταν ιδέα και πρωτοβουλία του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών και ξεκίνησε από τη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα τη Δομινικανή Δημοκρατία, το 2011. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση ενάντια στη βία που υφίστανται οι γυναίκες, φαινόμενο που στη Λατινική Αμερική έχει τρομακτικές διαστάσεις. Από την Αφρική και την Ασία ως την «πολιτισμένη» Δύση με το 1/3 των γυναικών να πέφτει θύμα βίας –σύμφωνα με επίσημη έρευνα της Ε.Ε.–, η έμφυλη βία είναι γεγονός, το οποίο συχνότατα συνοδεύεται από σιωπή. Σιωπή ιχθύος, θα έλεγα. Αυτήν ακριβώς τη σιωπή έρχεται να καταρρίψει το Φεστιβάλ, όχι με φωνή, αλλά με κραυγή. Με την εξωτερίκευση της βουβής κραυγής τόσων γυναικών σε όλον τον κόσμο.




Η κραυγή των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, εκτιμάτε ότι είναι δυνατή ή είναι μόνο εσωτερική και δεν βγαίνει προς τα έξω;

Παρακολουθώ στενά τα όσα συμβαίνουν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αναφορικά με τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, και η δραστηριοποίησή μου δεν εξαντλείται στον ένα μήνα που λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ. Η εκτίμησή μου είναι ότι δυστυχώς η έμφυλη βία παραμένει εν πολλοίς ταμπού, κάτι που συμβαίνει πίσω από ερμητικά κλεισμένες πόρτες ή/και συνοδεύεται από σιωπή ενοχής (από τις γυναίκες-θύματα) ή συνενοχής (από τον περίγυρο). Από την άλλη, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες είτε από το κράτος είτε από μη-κυβερνητικές οργανώσεις που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Είναι και τα ακραία περιστατικά της Ανατολής, σε Ινδία, Ιράν, Πακιστάν, ακόμη και στη γειτονική μας Τουρκία που ξεσηκώνουν διεθνή κατακραυγή και δίνουν κουράγιο. Για να απαντήσω λοιπόν με δυο λέξεις στην ερώτησή σας, θεωρώ ότι η φωνή των γυναικών που έχουν πέσει θύμα βίας είναι ακόμη αδύναμη, όμως γίνεται ολοένα ηχηρότερη. Και αυτός είναι ο στόχος μας.




Για άλλη μια χρονιά διοργανώσατε στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI), ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να «σπάσει» τη σιωπή γύρω από το θέμα της βίας που υφίστανται οι γυναίκες. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα, οι πρώτες εντυπώσεις;

Στόχος μας είναι η «Γυναικεία Κραυγή» να γίνεται ολοένα ευρύτερη, άρα και ηχηρότερη και αποτελεσματικότερη, ώστε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της βίας απέναντι στις γυναίκες. Φέτος αποδείχτηκε ότι σιγά-σιγά πετυχαίνουμε το στόχο αυτό: περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν, περισσότεροι μας στηρίζουν, περισσότεροι ευαισθητοποιούνται. Το ενδιαφέρον ολοένα αυξάνει.


Φέτος υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τις άλλες χρονιές;

Με διαφορά! Αυτό οφείλεται τόσο στο πλήθος και το εύρος των εκδηλώσεων (μεταξύ άλλων και γεωγραφικό), όσο και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση που επιτυγχάνεται. Ειδικά το ενδιαφέρον της Κρήτης, σε Χανιά και Κίσαμο, υπήρξε συγκινητικό.


Τα φαινόμενα βίας με στόχο τις γυναίκες έχουν αυξηθεί;

Η απάντηση αυτού του ερωτήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι εμπλέκεται πλήθος παραγόντων: Ποιος είναι ο χρονικός, τοπικός, ηλικιακός, κοινωνικός και οικονομικός ορίζοντας εν προκειμένω; Επιπλέον, ακόμη και τα στατιστικά στοιχεία δεν μπορεί παρά να είναι σχετικά και ενδεικτικά, καθώς πρόκειται για θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, κάποτε και απόρρητο.


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει παίξει ρόλο;

Αναμφίβολα! Για την Ελλάδα της κρίσης μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα φαινόμενα έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης συχνά της γυναίκας από τον σύζυγο-σύντροφό της (οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία). Και στο χώρο εργασίας όμως οι γυναίκες, υπό την απειλή της απόλυσης, πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Πέραν αυτών, η οικονομική δυσχέρεια οδηγεί σε ψυχολογική πίεση, η οποία σε μια σχέση αποτυπώνεται άλλοτε ως απομάκρυνση των συντρόφων, άλλοτε ως ξέσπασμα οργής και άλλοτε ως σωματική βία. Η πίεση λοιπόν ή η βία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι σήμερα δεδομένη.
 

Έχετε μιλήσει, έχετε έρθει σε επαφή με κακοποιημένες γυναίκες; Δημοσιοποιούν το γεγονός ότι έπεσαν θύματα βίας ή προτιμούν τον δρόμο της σιωπής;

Βέβαια! Είναι κάτι αυτονόητο και αναμενόμενο από τη στιγμή που δραστηριοποιούμαι στον τομέα της βίας κατά των γυναικών. Οι ίδιες έρχονται να μου μιλήσουν, ευκολότερα δε όταν το έχουν ξεπεράσει ή βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία. Στην Κρήτη μια άγνωστη γυναίκα ήρθε, με φίλησε, μου είπε την ιστορία της και ζήτησε το τηλέφωνό μου. Άλλη όμως, που έμαθα πως υποφέρει, ήρθε, με χαιρέτησε, και αντί γι’ αυτήν, μίλησε το (εξού και φευγαλέο) βλέμμα της. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία ή ούτε καν σε αυτήν.


Πιστεύετε ότι η βία θα έχει ένα τέλος; Μπορούμε να βρούμε μια λύση;

Το θεωρώ μάλλον απίθανο να εκλείψει η βία από προσώπου γης και δια παντός. Πιστεύω όμως στην προσπάθεια να δαμάσει ο άνθρωπος το θηρίο μέσα του. Στόχος είναι ο περιορισμός της βίας όσο γίνεται περισσότερο, δίχως αυταπάτες.


Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα το βάλαμε στο συρτάρι και πρέπει να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο και να ρίξουμε φως;

Πολλά θέματα χρήζουν συχνής υπενθύμισης, καθώς ο άνθρωπος έχει την τάση να ξεχνά. Σε αυτήν προστίθενται μια διαβρωτική καθημερινότητα και οι σύγχρονοι καταιγιστικοί ρυθμοί ζωής που τον σπρώχνουν στην αδιαφορία και τον εκβαρβαρισμό. Την εποχή του iPhone 6, ποιος να νοιαστεί για τον άστεγο στην πόρτα ή τη γειτόνισσα με το μαυρισμένο μάτι;




Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε μεγάλες πόλεις ή σε μικρές περιοχές;

Τα περισσότερα περιστατικά ίσως καταγράφονται στις πόλεις λόγω της ανωνυμίας που τις χαρακτηρίζει, ωστόσο ίσως συμβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην επαρχία. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η Σουηδέζα θα καταγγείλει –λόγω εύρωστων θεσμών και δομών– την κακοποίηση ευκολότερα απ’ ό,τι π.χ. η Ουκρανή. Τα στοιχεία δεν μπορεί παρά να είναι ενδεικτικά.


Διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ «Γυναικεία Κραυγή» είναι το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών και εσείς είστε η επίσημη εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Τελικά η ποίηση πώς μας βοηθά;

Η ποίηση εν προκειμένω είναι ένα μέσο ευαισθητοποίησης και μάλιστα όχι τόσο ‘εξωραϊστικό’ όπως ίσως θα υπέθετε κανείς. Το ποίημα για παράδειγμα «Η μπαλάντα του trafficking» ή το «H(i)story» της Σοφίας Κολοτούρου είναι έξοχα και συνάμα σκληρά ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών. Το Φεστιβάλ όμως περιλαμβάνει και άλλες τέχνες, εικαστικές, θέατρο, μουσική, κινηματογράφο κλπ.


Το επόμενο ραντεβού σας πότε είναι;

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Μάρτιο του 2016 με την 6η «Γυναικεία Κραυγή». Ωστόσο ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει είναι καθημερινός— δεν σταματά ποτέ.

Πρώτη δημοσίευση: Ιστοσελίδα Mikrocosmos (http://www.mikrocosmos.gr/elenastagkouraki/)



************************************************


Η Γυναικεία Κραυγή στα Χανιά Κρήτης 
(κάλυψη από τη Νέα Τηλεόραση Χανίων)





*************************************************




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




 Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυγή», με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το ξεκίνημά του στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2011 από το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών (Mujeres Poetas Internacional) και με τη συμμετοχή 40 χωρών παγκοσμίως, επανέρχεται στην Ελλάδα το Μάρτιο. Φέτος το Φεστιβάλ, όντας αφιερωμένο στις Δομινικανές αδερφές Μιραμπάλ, τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και συμμετέχει στους παγκόσμιους εορτασμούς για το 2015 ως «έτος φωτός». 


Τη στιγμή που το ένα τρίτο των Ελληνίδων και όλων των γυναικών της Ευρώπης πέφτει θύμα σωματικής ή ψυχολογικής βίας, αλλά και παλαιωμένες αντιλήψεις, με θρησκευτικό ή άλλο μανδύα, καταδικάζουν τη γυναίκα σε μια ύπαρξη αόρατη και μια ζωή αβίωτη με στέρηση πρωταρχικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία. Έτσι, η 5η Γυναικεία Κραυγή έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις και να καυτηριάσει ένα παγκόσμιο θλιβερό φαινόμενο, περισσότερο ενδυναμωμένη, πλούσια και ηχηρή αυτή τη φορά!


Υπό τη διοργάνωση φέτος του περιοδικού λόγου, κριτικής και ιδεών Νέο Πλανόδιον, το Φεστιβάλ στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει 5 εκδηλώσεις, 2 θεατρικές παραστάσεις, 3 προβολές ταινιών, 2 προβολές ντοκυμαντέρ και 1 θεατρικό αναλόγιο, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην ελληνική περιφέρεια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Θερβάντες (6/3, 19.00) και στο Abanico (14/3, 20.00), προβολή του ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» (Αθήνα, 6/3, 17.00), ανοιχτή συζήτηση στον πολυχώρο Vault (8/3, 20.00), προβολές ταινιών (Βιβλιοθήκη Βολανάκη, 15/3 & 22/3, 19.00), καθώς και τις παραστάσεις «Πνιγμονή» (στο Vault και στη Θεσ/κη) και «Αρκετά πια με την Αντέλα» (στο θέατρο Βικτώρια). Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά (27-28/3) και εκδήλωση στην Κίσαμο Χανίων (29/3, 20.00). 


Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι ποιήτριες Δήμητρα Χριστοδούλου, Λένα Καλλέργη, Έλσα Κορνέτη, Άντζυ Κορρέ, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Νεκταρία Μενδρινού και Γεωργία Τριανταφυλλίδου, η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού και οι σκηνοθέτες Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, Μιχάλης Βιρβιδάκης και Δημήτρης Καρατζιάς.


Πέρα από το Νέο Πλανόδιον, την 5η Γυναικεία Κραυγή στηρίζει το Instituto Cervantes, ο Κύκλος Ποιητών, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Βιβλιοθήκη Βολανάκη, το κέντρο Abanico, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, ο Δήμος Κισάμου Χανίων και ο Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου. Την οργάνωση και το συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής στο Φεστιβάλ ανέλαβε η μεταφράστρια και κριτικός θεάτρου Έλενα Σταγκουράκη ως επίσημη εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα.




_____________________________________________




 ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ



1.  ΑΘΗΝΑ Παρ. 6/3/15, 19.00 μμ, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 (είσοδος ελεύθερη): Κεντρική εκδήλωση/έναρξη της ελληνικής συμμετοχής στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυγή». Επίσημη προσκεκλημένη:Δήμητρα Χριστοδούλου. Συμμετέχουν οι: Λένα Καλλέργη, Έλσα Κορνέτη, Άντζυ Κορρέ, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Έλενα Σταγκουράκη και Γεωργία Τριανταφυλλίδου. Χαιρετίζει η: Διεθνής Αμνηστία, Μουσική: Herman Mayr, Εικαστική επιμέλεια: Χρήστος Κατρούτσος, Τεχνική υποστήριξη: Pedro Fabian, Γιάννης Κατάκης, Οργάνωση / συντονισμός: Έλενα Σταγκουράκη



2.   Παρ. 6/3/2015, 17.00 μμ, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 (είσοδος ελεύθερη):  Προβολή του ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου (διάρκεια 66’). Στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, οι σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους.



3.  Κυρ. 8/3/2015, 19.00 μμ, Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Κεραμεικός, (είσοδος ελεύθερη): Ανοιχτή συζήτηση με το σκηνοθέτη και ηθοποιούς της παράστασης «Πνιγμονή». Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Καρατζιάς, Αθηνά Τσιλύρα, Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Σταματίου και Μελισάνθη Μαχούτ. Συντονισμός συζήτησης: Έλενα Σταγκουράκη



4. Σαβ. 14/3/2015, 20.00μμ, Κέντρο γλώσσας και πολιτισμού Abanico, Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα (είσοδος ελεύθερη): Βραδιά ισπανόφωνης ποίησης με θέμα τη γυναίκα, τη γυναικεία ταυτότητα, τη βία κατά των γυναικών. Οργάνωση, συντονισμός εκδήλωσης: Leonora Moreleon



5.  Κυρ. 15/3/2015, 19.00μμ, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Τον καιρό των πεταλούδων» (Δράμα, Ιστορικό 2001 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95΄). Η ιστορία των αδερφών Μιραμπάλ, οι οποίες δολοφονήθηκαν εξαιτίας του αγώνα τους για την ανατροπή της δικτατορίας του Τρουχίγιο στη Δομινικανή Δημοκρατία.



6.  1-18/3/2015, πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Κεραμεικός: «Πνιγμονή» του Δημ. Καρατζιά. Σ' ένα άγονο χωριό της Ανατολικής Τουρκίας, υποταγμένη στις αυστηρές αρχές του Ισλάμ και την άκαμπτη ηθική ενός τόπου που υπαγορεύουν την κοινωνική θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Χαντισέ  Άλντα, μετά τον θάνατο του άνδρα της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ' οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους.



7.  Κυρ. 22/3/2015, 19.00μμ, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Η γιορτή του τράγου» (Δράμα, 2006 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132’). Κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου έργου του Μάριο Βάργας Λιόσα: Η Ουρανία Καμπράλ επιστρέφει ύστερα από χρόνια στο Σάντο Ντομίνγκο και θυμάται την εμπειρία της ίδιας και της οικογένειάς της από τη συναναστροφή με το φοβερό δικτάτορα Τρουχίγιο.



8.   1-31/3/2015, θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 119: «Αρκετά πια με την Αντέλα» του Δημ. Καρατζιά. Το έργο φέρνει στην επιφάνεια τα καταπιεσμένα ένστικτα και τα απαγορευμένα πάθη που στοίχειωναν το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα.



9. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18/3 – 31/3/2015, θέατρο Αθήναιον, Βασ. Όλγας 35, τηλ.2310 832060: «Πνιγμονή» του Δημ. Καρατζιά (ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)



10. ΧΑΝΙΑ Παρ. 27/3/2015, 19.00μμ, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, (είσοδος ελεύθερη): Προβολή του ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου (διάρκεια 66’). (ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)



11.  Παρ. 27/3/2015, 20.30μμ, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, (είσοδος ελεύθερη): Προβολή της ταινίας «Η γιορτή του τράγου»

(Δράμα, 2006 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132’). (ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)



12.  Σαβ. 28/3/2015, 20.00, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, (είσοδος ελεύθερη): Λογοτεχνική εκδήλωση με παρουσίαση του νέου Ξενώνα στα Χανιά για τις γυναίκες-θύματα βίας. Θεατρικό αναλόγιο με έργο της συγγραφέα Νίκης Τρουλλινού. Συμμετέχουν οι: Ιωάννα Γαλανάκη, Αριάδνη Παπιδάκη, Χρυσή Πευκιανάκη, Έλενα Σταγκουράκη, Λίλα Τρουλινού, Μαρία Φουράκη, Μιχάλης Βιρβιδάκης κ.ά. Χαιρετίζει ο: Κώστας Κουτσουρέλης.    



13. ΚΙΣΑΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κυρ. 29/3/2015, 20.00μμ, Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Κισάμου (είσοδος ελεύθερη): Εκδήλωση σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου. Επίσημη προσκεκλημένη: Νεκταρία Μενδρινού. Συμμετέχουν οι: Ελένη Γεωργακάκη, Ειρήνη Ξηρουχάκη, Έλενα Σταγκουράκη, Μιχάλης Στρατάκης κ.ά. Χαιρετίζουν οι: Κώστας Κουτσουρέλης, Χρυσή Πευκιανάκη.




Οργάνωση/συντονισμός Φεστιβάλ: Έλενα Σταγκουράκη & Νέο Πλανόδιον




Με την υποστήριξη των: Instituto Cervantes, Κύκλος Ποιητών, Vault, Ελληνικό τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας, Γιατροί χωρίς σύνορα, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Abanico, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου, Δήμος Κισάμου.




 _____________________________________________


ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ




ΑΘΗΝΑ





1. Παρ. 6/3/2015, 17.00 μμ, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 (είσοδος ελεύθερη): 



Προβολή του ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου (διάρκεια 66’).



Στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, οι τουρκικές σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους. Το Κισμέτ της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου αποκαλύπτει πώς αυτές οι δραματικές σειρές «αιχμαλωτίζουν» το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής. Προβάλλοντας πρωτόγνωρες ελευθερίες –εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, γυναίκες που εργάζονται– σε μια περιοχή που επικρατεί η βία και η ανισότητα στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, οι σειρές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.





2. Παρ. 6/3/2015, 19.00 μμ, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 (είσοδος ελεύθερη):



Κεντρική εκδήλωση/έναρξη της ελληνικής συμμετοχής στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυγή».



Επίσημη προσκεκλημένη: Δήμητρα Χριστοδούλου (ποιήτρια).



Συμμετέχουν οι:                Λένα Καλλέργη (ποιήτρια),

                                                Έλσα Κορνέτη(ποιήτρια),

                                                Άντζυ Κορρέ(ποιήτρια),

                                                Κλεοπάτρα Λυμπέρη (ποιήτρια)

                                                Έλενα Σταγκουράκη (μεταφράστρια)

                                                 Γεωργία Τριανταφυλλίδου (ποιήτρια)

                                               

Χαιρετίζει η :                       Διεθνής Αμνηστία

                                               

Μουσική:                              Herman Mayr



Εικαστική επιμέλεια:         Χρήστος Κατρούτσος



Τεχνική υποστήριξη:          Pedro Fabian, Γιάννης Κατάκης



Οργάνωση/συντονισμός: Έλενα Σταγκουράκη







3. Κυρ. 8/3/2015, 19.00 μμ, Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Κεραμεικός, (είσοδος ελεύθερη):



Ανοιχτή συζήτηση με το σκηνοθέτη και ηθοποιούς της παράστασης «Πνιγμονή»



Συμμετέχουν οι:   Δημήτρης Καρατζιάς

                                   Αθηνά Τσιλύρα
                                   Θεοδώρα Σιάρκου 
                                   Ειρήνη Σταματίου 
                                   Μελισάνθη Μαχούτ



Συντονισμός συζήτησης:   Έλενα Σταγκουράκη







4. Σαβ. 14/3/2015, 20.00μμ, Κέντρο γλώσσας και πολιτισμού Abanico, Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα (είσοδος ελεύθερη):



Βραδιά ισπανόφωνης ποίησης με θέμα τη γυναίκα, τη γυναικεία ταυτότητα, τη βία κατά των γυναικών.



Οργάνωση, συντονισμός εκδήλωσης: Leonora Moreleon




5. 1-18/3/2015, πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Κεραμεικός:



«ΠΝΙΓΜΟΝΗ» του Δημ. Καρατζιά



Καλοκαίρι 2013, σ' ένα άγονο χωριό της Ανατολικής Τουρκίας: Υποταγμένη στις αυστηρές αρχές του Ισλάμ και την άκαμπτη ηθική ενός τόπου που υπαγορεύουν την κοινωνική θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Χαντισέ  Άλντα, μετά τον θάνατο του άντρα της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ' οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Η αυταρχική μάνα, έχοντας στερηθεί τον έρωτα και εγκλωβισμένη σε ένα τόπο που μισεί, αρνείται να παντρέψει τις κόρες της με κάποιον από τους συγχωριανούς της, θεωρώντας τους υπαίτιους για τον άδικο λιθοβολισμό των δύο αδερφάδων της. Στο σπίτι ζουν επίσης η οικονόμος και η μητέρα της Χαντισέ. Στο νόμο που επιβάλει, μόνο η μεγαλύτερη και η μικρότερη κόρη τολμούν φανερά να αντιτεθούν. Στο σπίτι αναπτύσσονται σχέσεις ακραίου ανταγωνισμού που δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν την τραγική κατάληξη που προοικονομείται.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κειμένο / σκηνοθεσία:                      Δημήτρης Καρατζιάς

Βοηθός σκηνοθέτη:                            Δήμητρα Κολλά

Πρωτότυπη μουσική σύνθ.:             Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικά/ Επιμέλεια κοστουμιών:  Σίμος Παπαναστασόπουλος

Φωτισμοί:                                              Βαγγέλης Μούντριχας

Επιμέλεια κίνησης:                             Βιβή Ρωμανά

Φωτογραφίες / teaser:                      Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)

Παραγωγή:                                            Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”



ΔΙΑΝΟΜΗ:

Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα)

Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα)

Θεοδώρα Σιάρκου (Ουλβιγιέ / Πόνθια)

Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας)

Αλεξάνδρα Ούστα (Φαντιμά / Μαγκνταλένα)

Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια)

Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο)

Μελισάνθη Μαχούτ (Νάσμα / Αντέλα)



ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο:       21:00

Κυριακή:        18:00



ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά



ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10  ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))



Τηλέφωνα κρατήσεων: 2130356472, 6945993870







6. 1-31/3/2015, θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 119



«ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛΑ» του Δημ. Καρατζιά



Το έργο φέρνει στην επιφάνεια τα καταπιεσμένα ένστικτα και τα απαγορευμένα πάθη που στοίχειωναν το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κειμένο:           Δημήτρης Καρατζιάς

Σκηνοθεσία:     Λιλλύ Μελεμέ



ΔΙΑΝΟΜΗ:

Αθηνά Τσιλύρα (Μαρτύριο)

Νίκη Αναστασίου (Πόνθια)

Σεβίνα Μαραγκού (Αγκούστιας)



ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Δευτέρα:       21:00

Τρίτη:           21:00



ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά



ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Ανέργων/ΑΜΕΑ: 5 ευρώ



Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 - 8233125 & 6972964339







7. Κυρ. 15/3/2015, 19.00μμ, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη):



Προβολή της ταινίας «Τον καιρό των πεταλούδων»

(Δράμα, Ιστορικό 2001 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95΄)



Σκηνοθεσία: Mariano Barroso

Σενάριο: Judy Klass / David Klass / Julia Álvarez

Πρωταγωνιστούν: Salma Hayek, Marc Antony, Lumi Cavazos, Edward James Olmos



Υπόθεση: Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Χούλιας Άλβαρες που αποτυπώνει την πραγματική ιστορία των αδερφών Μιραμπάλ στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες δολοφονήθηκαν το 1960, λόγω του αγώνα τους για την ανατροπή της δικτατορίας του Τρουχίγιο. Η δολοφονία τους στάθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα το καθεστώς να ανατραπεί έξι μήνες αργότερα. Η 5η Γυναικεία Κραυγή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Μιραμπάλ.









8. Κυρ. 22/3/2015, 19.00μμ, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, Εξάρχεια (είσοδος ελεύθερη):



Προβολή της ταινίας «Η γιορτή του τράγου»

(Δράμα, 2006 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132’)



Σκηνοθεσία: Luis Llosa

Σενάριο: Luis Llosa / Mario Vargas Llosa

Πρωταγωνιστούν: Tomas Milian, Isabella Rossellini, Paul Freeman



Καθότι το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις αδερφές Μιραμπάλ που υπήρξαν αγωνίστριες κατά της δικτατορίας Τρουχίγιο στη Δομινικανή Δημοκρατία, η ταινία –βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νομπελίστα Μάριο Βάργας Λιόσα– εστιάζει στο συγκεκριμένο περιβάλλον.



Υπόθεση: Η Ουρανία Καμπράλ επιστρέφει ύστερα από χρόνια στο Σάντο Ντομίνγκο και θυμάται την εμπειρία της ίδιας και της οικογένειάς της από τη συναναστροφή με το φοβερό δικτάτορα, καθώς και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας του.






ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



9. 18/3 – 31/3/2015, θέατρο Αθήναιον, Βασ. Όλγας 35,  τηλ.2310 832060



«ΠΝΙΓΜΟΝΗ» του Δημ. Καρατζιά



(ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)




  

ΧΑΝΙΑ – Διήμερο εκδηλώσεων



10. Παρ. 27/3/2015, 19.00μμ, Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος, παλιό λιμάνι (είσοδος ελεύθερη)



Προβολή του ντοκυμαντέρ «Κισμέτ» της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου (διάρκεια 66’).



(ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)






11. Παρ. 27/3/2015, 20.30μμ, Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος, παλιό λιμάνι (είσοδος ελεύθερη)



Προβολή της ταινίας «Η γιορτή του Τράγου»



(ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ)







12. Σαβ. 28/3/2015, 20.00μμ, Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος, παλιό λιμάνι (είσοδος ελεύθερη)



Εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.



Λογοτεχνική εκδήλωση με παρουσίαση του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων για τη δημιουργία Ξενώνα στα Χανιά για τις γυναίκες-θύματα βίας. Θεατρικό αναλόγιο με το έργο της συγγραφέα Νίκης Τρουλλινού "Μαράλ όπως Μαρία".



Συμμετέχουν οι:                 Ιωάννα Γαλανάκη (συγγραφέας, ποιήτρια)

                                                Αριάδνη Παπιδάκη (φιλόλογος)

                                                Έλενα Σταγκουράκη (μεταφράστρια)

                                                Λίλα Τρουλινού (φιλόλογος)

Για τον Ξενώνα

θα μιλήσει η:                        Χρυσή Πευκιανάκη (κοινωνική λειτουργός)



Χαιρετίζει ο:                         Κώστας Κουτσουρέλης (ποιητής, μεταφραστής,

                                                                        δ/ντης περιοδικού Νέο Πλανόδιον,)



Θεατρικό αναλόγιο:             Μαρία Φουράκη (ηθοποιός)



Στη διοργάνωση συνέβαλε:Μιχάλης Βιρβιδάκης (σκηνοθέτης, ηθοποιός) /

                                                     ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

                       






 

ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ, ΧΑΝΙΑ



13. Κυρ. 29/3/2015, 20.00μμ, Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Κισάμου (είσοδος ελεύθερη):



Εκδήλωση σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου.



Επίσημη προσκεκλημένη: Νεκταρία Μενδρινού (ποιήτρια)



Συμμετέχουν οι:              Ελένη Γεωργακάκη (φιλόλογος)

                                              Ειρήνη Ξηρουχάκη (φιλόλογος),

                                              Έλενα Σταγκουράκη (μεταφράστρια)

                                              Μιχάλης Στρατάκης (βιολόγος)

                                              κ.ά.



Χαιρετίζουν οι:                Κώστας Κουτσουρέλης (ποιητής, μεταφραστής,

                                                                        δ/ντης περιοδικού Νέο Πλανόδιον,)

                                              Πευκιανάκη Χρυσή (κοινωνική λειτουργός)

                                               






 



Σας περιμένουμε γιατί κάθε μορφή βίας 
πρέπει να μας βρίσκει αντίθετους!







Με την υποστήριξη των: Instituto Cervantes, Κύκλος Ποιητών, Vault, Ελληνικό τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας, Γιατροί χωρίς σύνορα, Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Abanico, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου, Δήμος Κισάμου.




__________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: