23/11/10

Ο σοφός Eπίκτητος...

 


Επίκτητος


Όλα όσα σου φαίνονται φοβερά, όπως ο θάνατος και η εξορία, να τα έχεις πάντα στη σκέψη σου, και κυρίως τον θάνατο. Έτσι δεν θα επιθυμήσεις υπερβολικά κανένα πράγμα ταπεινό ή ανάξιό σου.

                                                                      ***

Αν θέλεις να γίνεις φιλόσοφος προετοιμάσου να δεχτείς την ειρωνία του κόσμου γιατί πολλοί θα σε περιφρονήσουν λέγοντας: Από πού ξεφύτρωσε πάλι αυτός ο φιλόσοφος; και Από πού ήρθε αυτός ο ξιπασμένος τύπος; Εσύ όμως να μην ξιπάζεσαι, αλλά να μένεις σταθερός σε κείνες τις αρχές που σου φαίνονται καλύτερες με πίστη, σαν να σου όρισε ο Θεός αυτή τη θέση. Σκέψου ότι αν μείνεις σταθερός στις αρχές σου, εκείνοι που κάποτε σε καρόιδεψαν, αργότερα θα σε θαυμάζουν. Αν όμως νικήσει η αντιμετώπισή τους, τότε στο εξής διπλά θα σε κοροϊδεύουν.

                                                                     ***

Να θυμάσαι ότι είσαι ηθοποιός σε ένα δράμα, όπως το θέλει ο συγγραφέας του έργου. Αν το θέλει σύντομο, θα είναι σύντομο. Αν το θέλει μακροσκελές, θα είναι μακροσκελές. Αν θέλει να παίξεις ρόλο φτωχού, πρόσεχε να τον παίξεις κι αυτόν με ευφυία. Πρόσεξε να κάνεις το ίδιο είτε πρόκειται για τον ρόλο χωλού ή για ρόλο άρχοντα ή ακόμα απλού ανθρώπου. Από σένα εξαρτάται αν θα τον παίξεις καλά ή όχι. Η εκλογή όμως του ρόλου ανήκει σε άλλον και όχι σε σένα.

(Από το "Εγχειρίδιον")

Μεταγραφή στη νεοελληνική: Μαρία Κεκροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: