26/4/15

"Το τρελό αίμα"...

 

"Το τρελό αίμα" 
του Παντελή Πρεβελάκη, 
σκην. Άντζελα Μπρούσκου, 
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, 
Απρίλιος 2015

Αυτή είναι η ταυτότητα της παράστασης όπως υπάρχει στο πρόγραμμα του θεάτρου Τέχνης για την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2015. Η αλήθεια, βέβαια, είναι άλλη. Ποια;

1. Θέλει θράσος για να μιλάς για σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου του Πρεβελάκη. Αντ' αυτού, επρόκειτο για μια αυτάρεσκη μπούρδα, απροσδιόριστου χρόνου, τόπου, χαρακτήρα και -το κυριότερο- υπόθεσης! Πολύ απλά, θα μπορούσε να επρόκειτο για το έργο οπιουδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

2.  "Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία – Κοστούμια – Εικαστική αντίληψη: Άντζελα Μπρούσκου". Κάποιος φαίνεται να ψιθύρισε την αλήθεια στο http://www.musiccorner.gr/to-trelo-ema-aneveni-sto-theatro-technis-karolou-koun-119188/ κάτι που δεν ισχύει για το ανύπαρκτο (για όλες τις παραστάσεις φέτος) πρόγραμμα παράστασης στο Θέατρο Τέχνης.

3. Μπουζουκοποίηση του θεάτρου. Κι ενώ αρχίζαμε να υποψιαζόμαστε ομοιότητες με την άλλη φετινή μπούρδα ("Με τα δόντια"), ήρθε και η χαριστική βολή που μας έπεισε. Αν θέλαμε όμως μπουζούκια, θα πηγαίναμε στην Πειραιώς ή στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, και όχι στη Φρυνίχου! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ! Η αντίδραση σε τέτοια εικόνα, σε τέτοιο ήχο και σε τέτοιο ήθος θα είναι πάντα μία και η αυτή: αποχώρηση.

Το ίδιο καλούμε όλους τους θεατές να πράττουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Ως θεατές, φέρουμε την ευθύνη όχι μόνο των όσων παρακολουθούμε, αλλά και την ευθύνη της ίδιας της διαμόρφωσης αυτών που παρακολουθούμε. Κάποτε πρέπει επιτέλους να μάθουμε να "μη μασάμε τη φόλα" και να το δηλώνουμε ευθαρσώς και επωνύμως! 


Έλενα Σταγκουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: